Friday 26 April 2024
jour-01
PlayPlay
jour-01
jour-02
jour-03
previous arrow
next arrow

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου – Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ

Μνημόνιο συνεργασίας με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου υπέγραψε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με συνδετικό κρίκο το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ. Οι δύο οργανισμοί συμφώνησαν να συνεργαστούν και να υλοποιήσουν δράσεις στα πεδία: α) της έρευνας β) της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και γ) της παρακολούθησης όλων των εξελίξεων στο δημοσιογραφικό λειτούργημα.

Μέσα από την συνεργασία ΡΙΚ και ΑΠΘ ανοίγονται νέοι ορίζοντες σε δράσεις και προγράμματα που αξιοποιούν τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα των δύο οργανισμών προς όφελός της επιστήμης, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της κοινωνίας.

Το πεδίο συνεργασίας των δύο οργανισμών περιλαμβάνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης φοιτητών δημοσιογραφίας του ΑΠΘ στο ΡΙΚ, καθώς και τη συμμετοχή των δημοσιογράφων του ΡΙΚ σε μεταπτυχιακά προγράμματα του ΑΠΘ και σε ερευνητικά προγράμματα όπως η ασφάλεια δημοσιογράφων κατά την κάλυψη πολέμων και κρίσεων.

Ο πρύτανης κ. Δημήτρης Κωβαίος δήλωσε για πως «σ΄ αυτήν την αμοιβαία συνεργασία η ακαδημαϊκή κοινότητα και το εκπαιδευτικό έργο του Τμήματος Δημοσιογραφίας και του ΑΠΘ, θα μεταφέρεται προς το ΡΙΚ και αντίστοιχα η δραστηριότητα του ΡΙΚ θα μεταφέρεται στο εκπαιδευτικό μας έργο στο πανεπιστήμιο».

Ο Γενικός Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, κ. Θανάσης Τσώκος ανέφερε: «πως είναι σημαντική η υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας ώστε να υπάρξει η μεταφορά γνώσης από το ακαδημαϊκό πεδίο στο εμπειρικό και αντίστροφα. Τα δημοσιογραφικά στελέχη του ΡΙΚ θα μπορούν να εκπαιδευτούν στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ αλλά και αμφίδρομα να έχουμε μια σχέση συνεργασίας μεταξύ των δύο αυτών σημαντικών οργανισμών».

Σχετικά με τον μελλοντικό σχεδιασμό για την ίδρυση στην Κύπρο ενός Κέντρου για τη Δημοσιογραφία στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ο Πρόεδρος του Τμήματος Δημοσιογραφίας κ. Χρήστος Φραγκονικολόπουλος ανέφερε πως «το Κέντρο, σε έναν κόσμο που είναι πολύ σύνθετος και ποικιλόμορφος, θα έχει σκοπό να ερευνήσει τι σημαίνει δημοσιογραφία σε άλλες χώρες και περιοχές του κόσμου, πως μπορεί ο δημοσιογράφος να ανταπεξέλθει σ΄ αυτές τις προκλήσεις, τι έχουν να μας διδάξουν και τι έχουμε να τους διδάξουμε ώστε να υπάρξει κατανόηση και δέσιμο σχέσεων».  

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ και επιστημονικά υπεύθυνος της συνεργασίας κ. Νικόλαος Παναγιώτου δήλωσε πως «η σημερινή συνεργασία δείχνει τις δυνατότητες που έχει το Τμήμα Δημοσιογραφίας, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζει την κοινή θέληση των δύο φορέων να συνεργαστούν προκειμένου να απαντήσουν στις νέες προκλήσεις και ευκαιρίες».

Το μνημόνιο υπέγραψαν από το ΑΠΘ ο πρύτανης κ. Δημήτρης Κωβαίος, ο  Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών κ. Γρηγόρης Ζαρωτιάδης,  πρόεδρος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ κ. Χρήστος Φραγκονικολόπουλος και από το ΡΙΚ o Γενικός Διευθυντής κ. Θανάσης Τσώκος, επισφραγίζοντας τη νέα συνεργασία.