Tuesday 10 December 2024
jour-01
PlayPlay
jour-01
jour-02
jour-03
previous arrow
next arrow

Πρακτική Άσκηση

Επιστημονικά Υπεύθυνος του προγράμματος Πρακτικής Άσκησης:
Νικόλαος Παναγιώτου, Αναπληρωτής Καθηγητής
npanagiotou@gapps.auth.gr
Στέλεχος του γραφείου Πρακτικής του Τμήματος:
Βασιλική Μπάνου, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΕΠ)
banou@jour.auth.gr

Α.   ΟΦΕΛΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ

  • Πρώτη επαφή με τον επαγγελματικό χώρο και απόκτηση της απαραίτητης εξωστρέφειας.
  • Γνωριμία με τις τάσεις της αγοράς και τις δεξιότητες που απαιτούνται.
  • Εφαρμογή των γνώσεων που απέκτησαν στο Πανεπιστήμιο πάνω στον τομέα εργασίας που τους ενδιαφέρει.
  • Γνωριμία με τα διάφορα αντικείμενα του επαγγελματικού χώρου, ώστε να επιλέξουν αυτό που τους προσφέρει τα περισσότερα οφέλη σε επαγγελματικό & προσωπικό επίπεδο.   

Β.  ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Η Πρακτική Άσκηση στο Τμήμα μπορεί να πραγματοποιηθεί:

  1. Μέσω Επιχειρησιακών Προγραμμάτων: Αφορά το μάθημα με τους παρακάτω κωδικούς:
    Για τους εισακτέους έως και το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020: ΜΜ2700 και ΔΗ2900 αντίστοιχα για κάθε κατεύθυνση του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών και τίτλο «Πρακτική Άσκηση».
    Για τους εισακτέους από το  ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 και έπειτα (με βάση το ΑΠΠΣ): ΑΜΜ1000 και ΑΔΗ1300 αντίστοιχα για κάθε κατεύθυνση του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών και τίτλο «Πρακτική Άσκηση».
  1. Πρακτική Άσκηση με χρηματοδότηση από Φορείς Υποδοχής: Αφορά το μάθημα με τους παρακάτω κωδικούς:
    Για τους εισακτέους έως και το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020: ΜΜ2700 και ΔΗ2900 αντίστοιχα για κάθε κατεύθυνση του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών και τίτλο «Πρακτική Άσκηση».
    Για τους εισακτέους από το  ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 και έπειτα (με βάση το ΑΠΠΣ): ΑΜΜ1000 και ΑΔΗ1300 αντίστοιχα για κάθε κατεύθυνση του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών και τίτλο «Πρακτική Άσκηση».

1.     ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕΣΩ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Γενικές Πληροφορίες για την Πρακτική Άσκηση μέσω Επιχειρησιακών Προγραμμάτων

Το Πρόγραμμα «Πρακτική Άσκηση Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης» τα τελευταία έτη υλοποιείται στο πλαίσιο Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Η Πρακτική Άσκηση του Τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ  υλοποιείται από το 1991 και εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Πρακτική Άσκηση Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης».

Τι είναι η Πρακτική Άσκηση μέσω Επιχειρησιακών Προγραμμάτων;

Η Πρακτική Άσκηση αποτελεί μάθημα επιλογής του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ Α.Π.Θ. (άρθρο 4 του ΠΔ 331/29.7.1991), με κωδικό μαθήματος :

Για τους εισακτέους έως και το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020: ΜΜ2700 και ΔΗ2900 αντίστοιχα για κάθε κατεύθυνση του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών και τίτλο «Πρακτική Άσκηση».

Για τους εισακτέους από το  ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 και έπειτα (με βάση το ΑΠΠΣ): ΑΜΜ1000 και ΑΔΗ1300 αντίστοιχα για κάθε κατεύθυνση του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών και τίτλο «Πρακτική Άσκηση».

Αντιστοιχεί σε πέντε (5) ECTS, έχει διάρκεια τρεις (3) μήνες και εντάσσεται στο 5ο, 6ο, 7ο και 8ο εξάμηνο του Προγράμματος Σπουδών. Το μάθημα της Πρακτικής Άσκησης συμμετέχει στη λήψη πτυχίου και λαμβάνει βαθμό.

 Αφορά τη μικρής διάρκειας παρουσία φοιτητών/τριών και την άσκηση καθηκόντων σε εν δυνάμει χώρους εργασίας. Πραγματοποιείται σε Δημόσιο ή Ιδιωτικό Φορέα Υποδοχής εκτός Πανεπιστημίου υπό την καθοδήγηση στελέχους του Φορέα Υποδοχής και την επίβλεψη μέλους Δ.Ε.Π. ή ΕΔΙΠ.

Επιστημονικά Υπεύθυνος/η της Πρακτικής Άσκησης του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ Α.Π.Θ. είναι μέλος ΔΕΠ ή ΕΔΙΠ του Τμήματος, το οποίο έχει οριστεί με απόφαση Γ.Σ.

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα;

Στο χρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα «Πρακτική Άσκηση Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης» μπορούν να συμμετέχουν μόνο προπτυχιακοί φοιτητές/τριες του Τμήματος, οι οποίοι βρίσκονται στο 5’ εξάμηνο έως το 14ο, εφόσον πληρούν τα κριτήρια επιλογής που έχει θέσει το Τμήμα.

Τα κριτήρια επιλογής για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης είναι:

  1. Οι φοιτητές θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τα 2 πρώτα έτη (απουσία εκκρεμοτήτων)
  2. Οι φοιτητές κατατάσσονται με βάση των αριθμό των μορίων που προκύπτει από τη σχέση: Μ= 0,5 x(συνολικός αριθμός επιτυχώς εξετασθέντων μαθημάτων) + 2x(μέσος όρος βαθμολογίας). Ο δείκτης αυτός αξιολογεί την πορεία προς την περάτωση των σπουδών και επιβραβεύει την καλή επίδοση. Οι συντελεστές 0,5 και 2 τίθενται για να καταστήσουν περίπου ισομεγέθεις τους δύο παράγοντες.
  3. Σε περίπτωση ισοβαθμίας στο παραπάνω κριτήριο οι φοιτητές κατατάσσονται με βάση το Μ.Ο. της βαθμολογίας όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι τη στιγμή της αίτησης και στη συνέχεια με βάση το εξάμηνο σπουδών τους (από το μεγαλύτερο στο μικρότερο).

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που δε συγκεντρώνεται ο απαραίτητος αριθμός αιτήσεων για Πρακτική Άσκηση σε κάθε περίοδο, θα εγκρίνονται και οι αιτήσεις οι οποίες δεν πληρούν το 1ο κριτήριο, οι οποίες θα αξιολογούνται μεταξύ τους, εφαρμόζοντας τη σχέση που περιγράφονται παραπάνω στα κριτήρια 2 και 3.

Σημειώνεται ότι για τις περιπτώσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο πρόγραμμα φοιτητών/τριών ΑμΕΑ, οι αιτήσεις θα αξιολογούνται με τα κριτήρια αξιολόγησης που θα ισχύουν για όλους τους ενδιαφερόμενους. Εντούτοις, εάν υπάρχουν ΑμεΑ που πληρούν τα κριτήρια επιλογής, αλλά βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των επιλαχόντων φοιτητών/τριών, η αίτησή τους θα γίνεται προσπάθεια να ικανοποιείται κατ’ εξαίρεση με ταυτόχρονη ισάριθμη αύξηση των προσφερόμενων θέσεων άσκησης από το πρόγραμμα. Ταυτόχρονα, ο/η Επιστημονικά Υπεύθυνος/η σε συνεργασία με το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης θα φροντίσει για την εξεύρεση Φορέα Υποδοχής που να μπορεί να ασκήσει φοιτητή/τρια ΑμΕΑ.

 Στο Πρόγραμμα δε μπορούν να συμμετέχουν αλλοδαποί φοιτητές/τριες που φοιτούν στο Τμήμα μέσω του Προγράμματος Erasmus. Οι φοιτητές/τριες του Τμήματος μπορούν να συμμετέχουν στο χρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα «Πρακτική Άσκηση Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης» μόνο μία φορά. Φοιτητές/τριες, οι οποίοι/ες έχουν συμμετάσχει μία φορά για Πρακτική Άσκηση μέσω Επιχειρησιακού Προγράμματος, δε μπορούν να συμμετέχουν εκ νέου στο ίδιο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, ακόμη και αν φοιτούν σε διαφορετικό Τμήμα.

Αιτήσεις φοιτητών/τριών – Επιλογή – Ενστάσεις

Οι αιτήσεις των φοιτητών/τριών πραγματοποιούνται με συγκεκριμένο τρόπο και σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, που καθορίζει το Τμήμα, και ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του Τμήματος και στην ιστοσελίδα του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης Α.Π.Θ. Η επιλογή των φοιτητών/τριών πραγματοποιείται από επιτροπή αξιολόγησης του Τμήματος, που έχει οριστεί από τη ΓΣ, ενώ μετά την ανάρτηση των αποτελεσμάτων (στην ιστοσελίδα του Τμήματος και στην ιστοσελίδα του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης Α.Π.Θ.) οι φοιτητές/τριες που δεν έχουν επιλεγεί (και εφόσον συντρέχει λόγος) έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν (ή να αποστείλουν ηλεκτρονικά) το ειδικό έντυπο ένστασης στο Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Α.Π.Θ. εντός πέντε (5) ημερολογιακών ημερών από την ανάρτηση των αποτελεσμάτων. Οι ενστάσεις εξετάζονται από την επιτροπή ενστάσεων για την Πρακτική Άσκηση, που έχει οριστεί από τη ΓΣ του Τμήματος.

Υποχρεώσεις φοιτητών/τριών για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα

  • Οι φοιτητές/τριες, από τη στιγμή που θα επιλεγούν, θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες που θα τους δοθούν από το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Α.Π.Θ. (βλ. οδηγίες στην ιστοσελίδα του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης www.praktiki.auth.gr )
  • Για την ολοκλήρωση της Πρακτικής Άσκησης απαιτούνται τα παρακάτω παραδοτέα για κάθε ασκούμενο/η:
    1. Απογραφικό δελτίο εισόδου: συμπληρώνεται από τον/την ασκούμενο/η στις δέκα (10) πρώτες ημέρες της Πρακτικής Άσκησης σε ειδική φόρμα, που υπάρχει στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης Α.Π.Θ.
    2. Έντυπο Ε3.5 έναρξης: το έντυπο οφείλει να το καταχωρήσει ο Φορέας Υποδοχής στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ πριν την έναρξη της Πρακτικής Άσκησης και να το αποστείλει στο Γραφείο Πρακτικής Άσκησης ηλεκτρονικά (praktiki@auth.gr) ή ταχυδρομικά ή να παραδοθεί μέσω του/της ασκούμενου/ης σε συγκεκριμένες ημερομηνίες που ορίζει το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Α.Π.Θ. Για τις ημερομηνίες υποβολής, ο Φορέας Υποδοχής ενημερώνεται ηλεκτρονικά, μαζί με όλες τις λεπτομέρειες έναρξης της Πρακτικής Άσκησης.
    3. Δύο (2) πρωτότυπα αντίτυπα των υπογεγραμμένων Πρωτοκόλλων Συνεργασίας: τα Πρωτόκολλα Συνεργασίας οφείλει να τα αποστείλει ο Φορέας Υποδοχής στο Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Α.Π.Θ. είτε ταχυδρομικά είτε να παραδοθούν μέσω του/της ασκούμενου/ης σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, που ορίζει το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Α.Π.Θ. Για τις ημερομηνίες υποβολής, ο Φορέας Υποδοχής ενημερώνεται ηλεκτρονικά, μαζί με όλες τις λεπτομέρειες έναρξης της Πρακτικής Άσκησης.
    4. Εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό ημερολόγιο: συμπληρώνεται από τον/την ασκούμενο/η στο ΠΣ του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης Α.Π.Θ. υποχρεωτικά στο τέλος κάθε εβδομάδας.
    5. Ηλεκτρονική Αξιολόγηση Προγράμματος από τον/την ασκούμενο/η: συμπληρώνεται από τον/την ασκούμενο/η σε ειδική φόρμα, που υπάρχει στο ΠΣ του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης Α.Π.Θ., στις δεκαπέντε (15) πρώτες ημέρες μετά τη λήξη της Πρακτικής Άσκησης.
    6. Απογραφικό δελτίο εξόδου: συμπληρώνεται από τον/την ασκούμενο/η στις δεκαπέντε (15) πρώτες ημέρες μετά τη λήξη της Πρακτικής Άσκησης σε ειδική φόρμα, που υπάρχει στο ΠΣ του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης Α.Π.Θ.
    7. Έντυπο Ε3.5 λήξης: το έντυπο οφείλει να το καταχωρήσει ο Φορέας Υποδοχής στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ το αργότερο τέσσερεις (4) εργάσιμες ημέρες μετά τη λήξη της Πρακτικής Άσκησης και να το αποστείλει στο Γραφείο Πρακτικής Άσκησης ηλεκτρονικά (praktiki@auth.gr) ή ταχυδρομικά ή να παραδοθεί μέσω του ασκούμενου/ης σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, που ορίζει το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Α.Π.Θ. Για τις ημερομηνίες ο Φορέας Υποδοχής ενημερώνεται ηλεκτρονικά, μαζί με όλες τις λεπτομέρειες λήξης της Πρακτικής Άσκησης.
    8. Ηλεκτρονική Αξιολόγηση Προγράμματος και Ασκούμενου/ης από το Φορέα Υποδοχής: συμπληρώνεται από το Φορέα Υποδοχής σε ειδική φόρμα, που υπάρχει στο Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Α.Π.Θ. και η οποία αποστέλλεται στο Φορέα Υποδοχής ηλεκτρονικά.
    9. Ηλεκτρονική Αξιολόγηση Φορέα Υποδοχής και Ασκούμενου/ης από τον επόπτη μέλος Δ.Ε.Π. ή ΕΔΙΠ: συμπληρώνεται από το μέλος Δ.Ε.Π. ή ΕΔΙΠ, που έχει οριστεί ως επόπτης για τον ασκούμενο/η, σε ειδική φόρμα, που υπάρχει στο Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Α.Π.Θ. και η οποία αποστέλλεται στον επόπτη ηλεκτρονικά. Η είσοδος στο ΠΣ του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης Α.Π.Θ. πραγματοποιείται με τη χρήση του ιδρυματικού λογαριασμού.
    10. Πλέον των παραπάνω παραδοτέων του Προγράμματος, δεν έχουν οριστεί επιπλέον παραδοτέα.

Διάρκεια, ωράριο και Περίοδοι Πρακτικής Άσκησης

Η Πρακτική Άσκηση έχει διάρκεια τρεις (3) μήνες πλήρους απασχόλησης, δηλαδή το εβδομαδιαίο ωράριο αντιστοιχεί στο εβδομαδιαίο ωράριο του αντίστοιχου επιστήμονα στο Φορέα Υποδοχής, και είναι 30 – 40 ώρες την εβδομάδα.

Η Πρακτική Άσκηση πραγματοποιείται σε καθορισμένες περιόδους που έχει θέσει το Τμήμα και πιο συγκεκριμένα συνήθως τους μήνες Δεκέμβριο – Φεβρουάριο και Απρίλιο – Ιούνιο. Οι μήνες δύναται να αλλάζουν, για λόγους ανωτέρας βίας. Σε κάθε περίπτωση, το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Α.Π.Θ. ανακοινώνει τις περιόδους Πρακτικής Άσκησης στην ιστοσελίδα του στις αρχές Οκτώβρη κάθε έτους.

Επιλογή Φορέα Υποδοχής

Ο/Η κάθε φοιτητής/τρια επιλέγει Φορέα Υποδοχής έπειτα από συνεννόηση με τον/την Επιστημονικά Υπεύθυνο/η της Πρακτικής Άσκησης (για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την επιλογή του Φορέα Υποδοχής, ο/η κάθε φοιτητής/τρια μπορεί να απευθύνεται είτε στον/στην Επιστημονικά Υπεύθυνο/η Πρακτικής Άσκησης είτε στο Γραφείο Πρακτικής Άσκησης ΑΠΘ). Η Πρακτική Άσκηση δύναται να πραγματοποιηθεί και σε άλλη πόλη εκτός της Θεσσαλονίκης (αλλά πάντα σε συνεννόηση με τον/την Επιστημονικά Υπεύθυνο/η της Πρακτικής Άσκησης του Τμήματος). Διευκρινίζεται ότι το Πρόγραμμα δεν καλύπτει έξοδα διαμονής και μετακίνησης. Σημείωση: Ο/η φοιτητής/τρια δε μπορεί να πραγματοποιήσει την Πρακτική του/της Άσκηση σε συγγενικό πρόσωπο (π.χ. γονείς, θείοι, κλπ)

Οι Φορείς Υποδοχής μπορεί να είναι  Μ.Μ.Ε, Διαφημιστικά γραφεία, γραφεία Δημοσίων Σχέσεων ή Δημοσιότητας, γραφεία Τύπου Οργανισμών κ.ά., διαδικτυακά μέσα, Τύπος κλπ.

Σύμβαση

Ο/Η κάθε φοιτητής/τρια με την έναρξη της Πρακτικής του/της Άσκησης υπογράφει στο Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Α.Π.Θ. σύμβαση με τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας Α.Π.Θ., ο οποίος είναι και ο εργοδότης του/της. Ο Φορέας στον οποίο πραγματοποιεί την Πρακτική του/της Άσκηση είναι μόνο Φορέας Υποδοχής και δεν έχει καμία σχέση εργασίας με το/τη φοιτητή/τρια.

Ασφάλιση Φοιτητών/τριών κατά τη διάρκεια της Πρακτικής Άσκησης

Ο/Η φοιτητής/τρια κατά τη διάρκεια της Πρακτικής Άσκησης ασφαλίζεται κάθε μήνα για το 1% που αντιστοιχεί στην κατώτερη κλάση και πρόκειται για ασφάλιση έναντι εργατικού ατυχήματος σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 2817/2000, παρ. 8, άρθρο 14, εγκ. ΙΚΑ 47/20.6.2000 και Ν. 3232/2004, παρ. 10, άρθρο 15).  Ο/Η φοιτητής/τρια, λόγω της ασφάλισής του/της από την Πρακτική του/της Άσκηση, δεν παύει να είναι ασφαλισμένος/η στους γονείς του/της (ή αν είναι άμεσα ασφαλισμένος/η στη δική του/της ασφάλεια), δε χάνει την ασφάλισή του/της. Το 1% της ασφάλισης αντιστοιχεί σε 10,9 € μηνιαίως, το οποίο υπολογίζεται, βάσει νόμου, επί του τεκμαρτού ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη (δηλαδή επί του μηνιαίου ποσού 1090 €). Το ποσό επί του οποίου υπολογίζεται η ασφάλιση έναντι εργατικού ατυχήματος είναι ανεξάρτητο από το ποσό που αντιστοιχεί στη σύμβαση του/της φοιτητή/της. Στην περίπτωση που κάποιος/α φοιτητής/τρια δε διαθέτει κάποια ασφάλιση για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τότε η ασφάλιση που πρέπει να πληρωθεί στο ΕΦΚΑ – ΙΚΑ αντιστοιχεί σε 8,116%, δηλαδή σε 81,16 ευρώ μηνιαίως.

Άδειες

  • Ο/Η ασκούμενος/η δικαιούται να απουσιάζει 1 ημέρα / μήνα κατά τη διάρκεια της Πρακτικής του/της Άσκησης.
  • Οι μέρες απουσίας μπορεί να αφορούν λόγους προσωπικούς, υγείας, εκπαιδευτικές υποχρεώσεις (π.χ. εξετάσεις).
  • Ο/Η ασκούμενος/η μπορεί να χρησιμοποιήσει τις ημέρες απουσίας είτε τμηματικά είτε συνολικά.
  • • Θα πρέπει να ενημερώσει για την απουσία του/της 2 ημέρες νωρίτερα το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Α.Π.Θ. με email (praktiki@auth.gr) και φυσικά το Φορέα Υποδοχής. Σε περίπτωση που δεν ενημερώσει το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης δύο ημέρες νωρίτερα και έπειτα από έλεγχο διαπιστωθεί ότι ο φοιτητής απουσιάζει από το Φορέα Υποδοχής, η απουσία αυτή θα θεωρείται αδικαιολόγητη και θα αποτελεί λόγο ακύρωσης της σύμβασης.

Ορκωμοσία

Ο/Η ασκούμενος/η δε μπορεί να ορκιστεί πριν την έναρξη ή κατά τη διάρκεια της Πρακτικής του/της Άσκησης, αφού η Πρακτική Άσκηση αποτελεί μάθημα του Προγράμματος Σπουδών. Μπορεί όμως να έχει ολοκληρώσει τις ακαδημαϊκές του/της υποχρεώσεις και να μην έχει καταθέσει αίτηση ορκωμοσίας.

Πληρωμή

Η μικτή αποζημίωση του/της φοιτητή/τριας (καθαρή αποζημίωση και ασφάλιση) καθορίζεται από το εκάστοτε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Η πληρωμή του/της ασκούμενου/η γίνεται εφάπαξ περίπου ενάμιση μήνα μετά το πέρας της Πρακτικής του/της Άσκησης: α) μετά τον έλεγχο από το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης ότι έχει ολοκληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Πρόγραμμα (βλ. παραδοτέα στο «Υποχρεώσεις φοιτητών/τριών για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα»), β) αφού έχει αποστείλει ο/η Επιστημονικά Υπεύθυνος/η Τμήματος τη βεβαίωση ολοκλήρωσης των φοιτητών/τριών στο Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Α.Π.Θ., όπου βεβαιώνει την πίστωση των ECTS. Η πληρωμή γίνεται με κατάθεση στον Τραπεζικό Λογαριασμό, που έχει δηλώσει ο/η φοιτητής/τρια στο Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Α.Π.Θ. με το έντυπο «Ατ13 – ΑΙΤΗΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΓΙΑ ΠΙΣΤΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ». Στις αρχές του επόμενου έτους του/της αποστέλλεται  ηλεκτρονικά η βεβαίωση αποδοχών για τη φορολογική του/της δήλωση.

Βεβαίωση Συμμετοχής

Στο τέλος της Πρακτικής Άσκησης ο/η κάθε ασκούμενος/η, λαμβάνει ειδοποίηση από το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Α.Π.Θ. για να παραλάβει την υπογεγραμμένη σύμβασή του/της και μία βεβαίωση συμμετοχής στο Πρόγραμμα «Πρακτική Άσκηση Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης».

2.     ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ

Υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησης Πρακτικής Άσκησης με πλήρη χρηματοδότηση από τον Φορέα Υποδοχής. Η άσκηση αυτή γίνεται με έγκριση και πλήρη τήρηση των διαδικασιών και προδιαγραφών του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Ειδικότερα για αυτές τις περιπτώσεις επισημαίνεται ότι:

  • Η αμοιβή του/της φοιτητή/τριας θα πρέπει να είναι ίση ή μεγαλύτερη με αυτή που δίδεται για την Πρακτική Άσκηση μέσω Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.
  • Η πραγματοποίηση της Πρακτικής Άσκησης και η επιλογή του/της φοιτητή/τριας γίνεται συνήθως με πρωτοβουλία του Φορέα Υποδοχής που είναι και ο χρηματοδότης.
  • Η Πρακτική Άσκηση πραγματοποιείται για τρεις (3) μήνες σε χρονικό διάστημα ανεξάρτητο από τους προαναφερθέντες τρίμηνους κύκλους του Προγράμματος Πρακτικής Άσκησης.
  • Επιτρέπεται επέκταση της Πρακτικής Άσκησης για ένα ακόμα τρίμηνο, δηλαδή συνολικά έξι (6)  μήνες, χωρίς ωστόσο να αλλάζει ο αριθμός των  ECTS που αποδίδονται στον/στην  φοιτητή/τρια.
  • Σε ότι αφορά τη σύμβαση, την ασφάλιση, τις άδειες κλπ. ισχύουν ότι ισχύει και στα Επιχειρησιακά Προγράμματα όπως αναφέρθηκαν παραπάνω.

Περισσότερες πληροφορίες για την Πρακτική Άσκηση μέσω χρηματοδότησης από τους Φορείς Υποδοχής οι φοιτητές/τριες μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης Α.Π.Θ. www.praktiki.auth.gr