Thursday 25 April 2024
jour-01
PlayPlay
jour-01
jour-02
jour-03
previous arrow
next arrow

Safety for Journalists Training School

Από 29 Αυγούστου έως 1 Σεπτεμβρίου 2022 θα πραγματοποιηθεί στο Κιλκίς το 2ο Safety for Journalists Training School από το εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ, την έδρα Jean Monnet Chair for European Integration Journalism και το ΚΕΔΙΒ του ΑΠΘ. Στόχος του SfJ είναι να προσφέρει θεωρητική και πρακτική κατάρτιση σε όσους καλούνται να μεταδώσουν τα γεγονότα από εμπόλεμες ζώνες.

Οι πολεμικοί ανταποκριτές αντιμετωπίζουν σήμερα έναν σημαντικό αριθμό πρωτόγνωρων προκλήσεων. Δυσκολεύονται να ικανοποιήσουν ακόμα και βασικές ανάγκες, μεταξύ των οποίων και η προσωπική τους ασφάλεια, ενώ ταυτόχρονα έρχονται αντιμέτωποι και με ένα εξαιρετικά περίπλοκο πληροφοριακό περιβάλλον. Επιπλέον, η απροσδόκητη εξέλιξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έφερε το επάγγελμα του πολεμικού ανταποκριτή για άλλη μια φορά στο προσκήνιο.

Το εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, ανέλαβε την πρωτοβουλία πριν από δύο χρόνια, να δημιουργήσει ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για επαγγελματίες και νέους δημοσιογράφους που ενδιαφέρονται να επισκεφθούν εμπόλεμες ζώνες, το οποίο σύντομα αποδείχθηκε και στην πράξη εξαιρετικά χρήσιμο για τους εκπαιδευόμενους. 

Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο είχε προσωρινά ανασταλεί λόγω των περιορισμών της Covid19, υλοποιείται και πάλι σε συνεργασία με αριθμό διακεκριμένων εταίρων και την υποστήριξη του Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαιδεύσεως Επιχειρήσεων Υποστηρίξεως Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ), του Friedrich Naumann Foundation for Freedom Greece and Cyprus και του Free Press Unlimited. Η εκπαίδευση γίνεται στο πλαίσιο του United Nations Academic Impact, με στόχο να παρέχει σε επαγγελματίες και νέους φοιτητές όλες τις απαραίτητες γνώσεις για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσουν στο σύγχρονο πεδίο.

Για τον σχεδιασμό του προγράμματος, πέρα από την εξειδικευμένη εμπειρία των εμπλεκομένων, προηγήθηκε έρευνα, προκειμένου να καταγραφούν τόσο οι ανάγκες και οι ανησυχίες των νέων οι οποίοι θα ενδιαφέρονταν να εργαστούν ως πολεμικοί ανταποκριτές, όσο και οι εμπειρίες από πολεμικούς ανταποκριτές, προκειμένου το αποτέλεσμα να εστιάζει και να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των εκπαιδευομένων.

Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει δύο βασικά μέρη, αυτά της θεωρητικής και της πρακτικής εκπαίδευσης πεδίου. Μια σειρά θεμάτων θα παρουσιαστούν στους συμμετέχοντες, τα οποία θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  • Εισαγωγή στο περιβάλλον
  • Νομοθεσία περί ένοπλων συγκρούσεων
  • Βασική ασφάλεια πεδίου και μετακινήσεων
  • Ασφάλεια δεδομένων
  • Πρώτες βοήθειες πεδίου, υγιεινή και διαχείριση άγχους
  • Θέματα εγγράφων και διαδικασιών

Για περισσότερα στοιχεία σχετικά με την εκπαίδευση, καθώς και για εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή επισκεφτείτε την σελίδα του προγράμματος http://safetyforjournalists.org