Saturday 20 April 2024
jour-01
PlayPlay
jour-01
jour-02
jour-03
previous arrow
next arrow

Τελετή αναγόρευσης σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, του Καθηγητή κ. Robert G. Picard

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα αναγορευτεί ο Καθηγητής Robert G. Picard, ο οποίος θεωρείται ο ιδρυτής του επιστημονικού πεδίου της οικονομίας και της διοίκησης των μέσων επικοινωνίας.

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019, στις 18.00, στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ο Καθηγητής Robert G. Picard προτείνεται για την απονομή του τίτλου, διότι αποτελεί μία προσωπικότητα διεθνούς κύρους με πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο. Με την έρευνα του και μαζί με τις σχολές σκέψης της πολιτικής οικονομίας, των πολιτιστικών σπουδών, των κοινωνικό ψυχολογικών επιδράσεων, έχει συμβάλει στην κατανόηση της οργάνωσης, λειτουργίας και εξέλιξης των οργανισμών επικοινωνίας και ενημέρωσης αλλά και της επικοινωνίας και της δημοσιογραφίας γενικότερα ως επιστημονικά αντικείμενα μελέτης.

O Καθηγητής Robert G. Picard ανέδειξε τόσο τη δυνατότητα συνύπαρξης των ενημερωτικών και επικοινωνιακών αξιών με την οικονομική τους αξία όσο και τον τρόπο με τον οποίο αυτή μπορεί να προσδώσει προστιθέμενη αξία στις αξίες τις ελευθερίας, της δημοκρατίας και της αξιόπιστης, ποιοτικής και αντικειμενικής ενημέρωσης των ΜΜΕ.

Πρόγραμμα Τελετής Αναγόρευσης

Χαιρετισμός
από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα

Έπαινος του τιμωμένου
από τον Καθηγητή Γιώργο E. Τσουρβάκα

Τελετή Αναγόρευσης

Ανάγνωση και επίδοση του ψηφίσματος και του τίτλου
από τον Πρόεδρο του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Καθηγητή Γιώργο E. Τσουρβάκα

Αντιφώνηση και ομιλία από τον τιμώμενο Καθηγητή Robert G. Picard με θέμα:
« Communications Structures and Social and Political Fractures »

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα του τιμωμένου

Ο Καθηγητής Robert G. Picard είναι ανώτερος επιστημoνικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Reuters για τη μελέτη της δημοσιογραφίας του Τμήματος Πολιτικών επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μέλος της βασιλικής εταιρείας Τεχνών (RSA) και συνεργάτης στο Πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφόρησης (ISP) της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Γέιλ.

Έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, Κολούμπια, ενώ ολοκλήρωσε επαγγελματική επιμόρφωση στην Πολιτική των ΜΜΕ στο Κέντρο Δημόσιας Πολιτικής Annenberg του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Επίσης, ήταν ερευνητής στο Κέντρο Shorenstein της Σχολής Διακυβέρνησης του Τζον Φ. Κένεντι του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και στο Ινστιτούτο Reuters για τη μελέτη της δημοσιογραφίας του Τμήματος Πολιτικών επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ως καθηγητής σε διάφορα πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής για 40 χρόνια, έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ενώ διετέλεσε Διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτο Reuters για τη μελέτη της δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Παράλληλα, είναι εκδότης των περιοδικών Journal of Media Business Studies και Journal of Media Economics.

Διετέλεσε επίσης Καθηγητής, στη Σχολή οικονομικών επιστημών του Turku (Φιλανδία), στη Διεθνή Σχολή επιχειρήσεων Jonkoping (Σουηδία), στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα και στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, στο Πανεπιστήμιο de la Mediterranee, στο Πανεπιστήμιο της Σαγκάη, στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας, στην Πορτογαλία και στο Πανεπιστήμιο Rey Juan Carlos στη Μαδρίτη της Ισπανίας.

Ο Καθηγητής Robert G. Picard ήταν μέλος της επιτροπής Annenberg για τον Τύπο (Annenberg Commission on the Press) και ερευνητής στην ομάδα εργασίας για τη Δημοσιογραφία Carnegie-Knight (Carnegie-Knight Task Force on Journalism), η οποία ιδρύθηκε από την εταιρεία Carnegie και το Ίδρυμα Knight. Έχει υπηρετήσει ως αξιολογητής ερευνητικών προτάσεων για το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα επιστημών (ESF), το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC), το Ίδρυμα οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών (ESRC) στη Μεγάλη βρετανία, το Συμβούλιο Κοινωνικών Επιστημών και ανθρωπιστικών επιστημών (SSHRC) στον Καναδά, το Συμβούλιο Επιχορηγήσεων Έρευνας (RGC) στο Χονγκ Κονγκ, το Eσθονικό Συμβούλιο Έρευνας (Estonian Research Council), το Συμβούλιο Έρευνας της Νορβηγίας (Research Council of Norway), το Ίδρυμα Επιστημών της Ιρλανδίας (SFI), το Ιρλανδικό Συμβούλιο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές επιστήμες (IRCHSS), το Ίδρυμα Επιστήμης και Τεχνολογίας (FCT) στην Πορτογαλία, και την Ακαδημία Φινλανδίας (Academy of Finland).

Επίσης, είναι σύμβουλος σε Υπουργεία και Κυβερνητικά Πρακτορεία, σε πολλές επιχειρήσεις Μέσων Μαζικής ενημέρωσης και σε εργατικές οργανώσεις μέσων ενημέρωσης στη Βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη, στην Ασία και στη Λατινική Αμερική.

Ο τιμώμενος έχει συμπεριληφθεί στις λίστες των Who’s Who στον Kόσμο, Who’s Who στην Αμερική, Who’s Who στην Eκπαίδευση, Who’s who Διεθνών Συγγραφέων και Δημιουργών και στη λίστα του Contemporary Authors.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση