Friday 29 March 2024
jour-01
PlayPlay
jour-01
jour-02
jour-03
previous arrow
next arrow

Κατηγορίες μαθημάτων επιλογής του Προπτυχιακού ΠΣ – Ανακοινοποίηση στο ορθό

Καθιέρωση δύο κύκλων επιλεγόμενων μαθημάτων στο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών

Κατόπιν επισταμένης μελέτης, που πραγματοποιήθηκε κατά το περσινό ακαδημαϊκό έτος, η Γ.Σ. του Τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ αποφάσισε να καθιερώσει την κατηγοροποίηση των μαθημάτων επιλογής σε δύο κύκλους προκειμένου να εξασφαλισθεί η καλύτερη δυνατή υλοποίηση των εκπαιδευτικών-παιδαγωγικών στόχων του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών (ΠΠΣ).

Ο Α’ κύκλος, περιλαμβάνει μαθήματα υποδομής που προσφέρονται αποκλειστικά στους φοιτητές του 2ου έτους. Λειτουργεί έτσι ως γέφυρα ανάμεσα στον εισαγωγικό-υποχρεωτικό κύκλο σπουδών του 1ου έτους και των πιο εξειδικευμένων και απαιτητικών μαθημάτων επιλογής των ανωτέρων ετών, που περιλαμβάνει ο Β’ κύκλος μαθημάτων επιλογής. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται μια προοδευτικότητα στη δυσκολία και τις απαιτήσεις των μαθημάτων που επιλέγουν οι φοιτητές. Επίσης, αποφεύγεται η ετερογένεια (ως προς το επίπεδο γνώσεων) των ακροατηρίων ώστε να επιτυγχάνονται αποτελεσματικότερα οι εκπαιδευτικοί στόχοι των μαθημάτων. Ταυτόχρονα, μειώνεται το ενδεχόμενο δημιουργίας υπεράριθμων τμημάτων, το οποίο οφείλειται στον τριπλασιασμό του αριθμού των εισακτέων που δέχεται το Τμήμα μας τα τελευταία χρόνια.

Η καθιέρωση της ανωτέρω κατηγοροποίησης έχει συνοδευθεί από πρόνοια για την ύπαρξη ικανού αριθμού μαθημάτων επιλογής για τους φοιτητές των ανωτέρων ετών (3ο-4ο έτος), ο οποίος, για το τρέχον χειμερινό εξάμηνο 2015-16, ανέρχεται σε 15 συνολικά Μαθήματα Επιλογής Κατεύθυνσης και 4 Ελεύθερης Επιλογής. Σύμφωνα με την πάγια λογική του ΠΠΣ, σε αυτά περιλαμβάνονται και τα Υποχρεωτικά Κατεύθυνσης της άλλης κατεύθυνσης, διευκολύνοντας έτσι τους τελειόφοιτους στην εκπλήρωση των προϋποθέσεων λήψης του πτυχίου τους. Τέλος, σημειώνεται ότι η μόνη εξαίρεση από τα παραπάνω αφορά στους φοιτητές 3ου και 4ου έτους κατεύθυνσης Δημοσιογραφίας οι οποίοι έχουν δικαίωμα να επιλέξουν Ξενόγλωσσες Δημοσιογραφικές Επιλογές που προσφέρονται και στον Α’ κύκλο.

Η Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών