Friday 29 March 2024
jour-01
PlayPlay
jour-01
jour-02
jour-03
previous arrow
next arrow

Βραβεία για νέους ερευνητές και δημιουργούς στον τομέα των Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών Επιστημών και των Τεχνών-Διαβούλευση για τη Στρατηγική της AUF 2021-2025

Η Agence Universitaire de la Francophonie καλεί να υποβληθούν υποψηφιότητες για το Βραβείο Richard Mille / CEQF, το οποίο αφορά γαλλόφωνους, νέους συγγραφείς, καλλιτέχνες και ερευνητές, από 18 έως 35 ετών, που διαμένουν σε χώρα-μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Γαλλοφωνίας, όπως η Ελλάδα και με το έργο τους συνεισφέρουν στον αναστοχασμό και την ανάδειξη των σχέσεων, ανταλλαγών και αλληλεπιδράσεων στο στο πλαίσιο του γαλλόφωνου χώρου, πολιτισμικών, ιστορικών, οικονομικών και κοινωνικών.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν:

1. μια ανέκδοτη έρευνα στο πεδίο των ανθρωπιστικών ή κοινωνικών επιστημών (ιστορία, κοινωνιολογία, πολιτικές επιστήμες, λογοτεχνία, μετα-αποικιακές σπουδές κ.λπ.)
2. ένα πρωτότυπο καλλιτεχνικό έργο (λογοτεχνικό κείμενο, τραγούδι, θεατρικό έργο, οπτικοακουστικό ή γραφιστικό έργο κ.λπ.).

Το έπαθλο είναι 15.000 ελβετικά φράγκα, εκ των οποίων τα 5.000 καλύπτουν το ταξίδι για την παρουσίαση του έργου στον Καναδά στις 23 Ιουνίου 2021.

Η πρόταση πρέπει να υποβληθεί ώς τις 15 Ιανουρίου 2021.

Για περισσότερες πληροφορίες και υποβολή αίτησης, βλ. https://www.auf.org/europe-ouest/nouvelles/appels-a-candidatures/%e2%80%8bprix-richard-mille-ceqf-appel-a-candidatures

Επίσης, έως τις 20 Οκτωβρίου 2020, είναι ανοιχτές οι υποψηφιότητες για το Mobile Film Festival, που η φετινή θεματική του είναι Women’s Empowerment.

To Mobile Film Festival είναι ένα διεθνές, ψηφιακό Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, που βασίζεται στην αρχή: 1 Mobile, 1 Minute, 1 Film. Επιδιώκει την ανακάλυψη, υποστήριξη και πλαισίωση  ταλαντούχων νέων από ολόκληρο τον κόσμο, που θα είναι οι αυριανοί σκηνοθέτες. Με την επιλογή του κινητού, υπερβαίνει τους οικονομικούς φραγμούς και η επιλογή των μονόλεπτων ταινιών λειτουργεί ως πρόκληση για τους νέους δημιουργούς.

Στο πλαίσιο της φετινής θεματικής, οι υποψήφιοι καλούνται να δημιουργήσουν μια μονόλεπτη ταινία που θα αφορά φεμινιστικά ζητήματα, σε μια προοπτική δημιουργική, εποικοδομητική και μαχητική. Οι ταινίες μπορεί να αφορούν το οικογενειακό περιβάλλον, την προσωπι ζωή, να καταγγέλλουν τις πολλές και διαφορετικές απαράδεκτες καταστάσεις που συνεχίζουν να υπάρχουν ως σήμερα όσον αφορά τις διακρίσεις φύλου ή να προτείνουν συγκεκριμένες δράσεις αντιμετώπισής τους. Μπορούν να έχουν τοπικό ή διεθνή χαρακτήρα και το κύριο ζητούμενο είναι η ανάδειξη των αγώνων του φεμινιστικού κινήματος διεθνώς και το αίτημα της πραγματικής ισότητας.

Θα απονεμηθούν επτά βραβεία, μεταξύ των οποίων και δύο βραβεία-υποτροφίες της τάξης των 20.000 ευρώ, ένα διεθνές και ένα γαλλικό, όπως και άλλα πέντε βραβεία
Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. https://www.auf.org/europe-ouest/nouvelles/appels-a-candidatures/mobile-film-festival-sengage-questions-feministes.

Τέλος, η AUF καλεί σε ευρεία διαβούλευση, για την κατάρτιση της στρατηγικής της 2021-2025, https://enquetes.auf.org/588946?lang=fr.

Όπως πάντα, μπορείτε να βρείτε ενδιαφέροντες κύκλους μαθημάτων και άλλες δραστηριότητες στον ιστότοπο της AUF. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον κύκλο μαθημάτων για ζητήματα φύλου, που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο της Rennes, https://www.auf.org/nouvelles/appels-a-candidatures/modules-francophones-de-formation-a-distance-2020-2021-genre-concepts-approches/.

Μαζί με την πρόσκληση αυτή, παρακολουθήστε και τις εξελίξεις στον γαλλόφωνο χώρο, μέσα από το παρακάτω ενημερωτικό δελτίο της AUF.

Καλή ακαδημαϊκή χρονιά και καλή επιτυχία στους υποψηφίους μας.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς και εκτίμηση
Τιτίκα Δημητρούλια
Καθηγήτρια
Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
Τομέας Μετάφρασης
Συντονίστρια Γαλλοφωνίας
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης