Thursday 28 March 2024
jour-01
PlayPlay
jour-01
jour-02
jour-03
previous arrow
next arrow

Workshop – Τα παιχνίδια ως εργαλείο δημοσιογραφίας και επικοινωνίας

Τετάρτη 12/10/16, 17:00–19:00, αίθουσα 4Β κτίριο τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ

Το εργαστήριο Εφαρμογών Πληροφορικής στα ΜΜΕ διοργανώνει Workshop με θέμα τα παιχνίδια ως εργαλεία δημοσιογραφία και επικοινωνίας. Στη σύγχρονη κοινωνία της πληροφορίας, ο τρόπος παρουσίασης και απόδοσης του περιεχομένου αποτελεί σημαντική πτυχή της δουλειάς των δημοσιογράφων,  επικοινωνιολόγων, καλλιτεχνών, εκπαιδευτικών. Ο ολοένα αυξανόμενος κλάδος των παιχνιδιών αναδεικνύεται ως ένα δυνατό εργαλείο για τη σύνθεση ενημερωτικών κι εκπαιδευτικών εμπειριών. Μέσα από το παρόν workshop οι συμμετέχοντες θα εισαχθούν στις βασικές έννοιες του σχεδιασμού παιχνιδιών (ψηφιακών και μη) και θα σχεδιάσουν δικά τους παιχνίδια πάνω στους τομείς που τους ενδιαφέρουν.

Σχετικές έννοιες: Σχεδιασμός παιχνιδιών, συμμετοχικός σχεδιασμός, εκπαιδευτική τεχνολογία, game based learning.

Το Workshop αποτελείται από τις εξής ενότητες:

  • Εισαγωγή στο παιχνίδι: Η χρήση παιχνιδιών στην παροχή πληροφοριών αποτελεί επιλογή πολλών παραγόντων από την αρχαιότητα ακόμη. Σε αυτή την ενότητα οι συμμετέχοντες θα λάβουν ενημέρωση πάνω στις σύγχρονες εξελίξεις στη βιομηχανία των παιχνιδιών και τη χρήση τους σε ενημερωτικά περιβάλλοντα, όπως επίσης θα εισαχθούν στις βασικές έννοιες ανάλυσης των παιχνιδιών.
  • Βιωματικό εργαστήρι κατασκευής παιχνιδιών: Οι συμμετέχοντες θα επιλέξουν το θέμα που τους ενδιαφέρει και θα σχεδιάσουν δικά τους concept παιχνιδιών, βασισμένοι σε εργαλεία και βήματα που θα παρουσιαστούν στο workshop. Έπειτα, θα τα παρουσιάσουν στους υπόλοιπους συμμετέχοντες.
  • Συζήτηση και ανασκόπηση: Οι συμμετέχοντες θα προβούν σε ανασκόπηση και αξιολόγηση των παιχνιδιών τους.

Εισηγητής του σεμιναρίου θα είναι ο Γιώργος Καλμπουρτζής,  σχεδιαστής παιχνιδιών κι εκπαιδευτικών εφαρμογών και ιδρυτής studio σχεδιασμού στην περιοχή της Λυών στη Γαλλία. Έχει συνεργαστεί με εκπαιδευτικά ιδρύματα κι εταιρείες στο χώρο της ψυχαγωγίας κι εκπαίδευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ελλάδα και κατέχει σειρά διακρίσεων σε διεθνείς διαγωνισμούς πάνω στον σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Είναι διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός με μεταπτυχιακό στα Προηγμένα Συστήματα Πληροφοριών από το ΑΠΘ και πτυχιούχος Νηπιαγωγός από το ΠΔΜ. Αυτό το διάστημα είναι υποψήφιος διδάκτορας στο τμήμα Νηπιαγωγών του ΑΠΘ και εξειδικεύεται στη διδακτική του σχεδιασμού παιχνιδιών σε παιδιά κι ενήλικες.

Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης

Δηλώσεις συμμετοχής στο https://goo.gl/forms/0a8sEhzNPWBwJ08A3