Friday 19 April 2024
jour-01
PlayPlay
jour-01
jour-02
jour-03
previous arrow
next arrow

Πρόγραμμα υποτροφιών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ακαδημαϊκού έτους 2015-2016, για υπηκόους κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σας ενημερώνουμε ότι στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου Υποτροφιών της Κίνας http://en.csc.edu.cn/Laihua/scholarshipdetailen.aspx?cid=97&id=3154 έχει ανακοινωθεί το πρόγραμμα υποτροφιών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ακαδημαϊκού έτους 2015-2016, για υπηκόους κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η υποτροφία καλύπτει πλήρως τα δίδακτρα και τη διαμονή και επιπλέον παρέχει επίδομα διαβίωσης και ιατρική ασφάλιση.

Η υποτροφία χορηγείται για:

  • Προπτυχιακές σπουδές, σε αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έως 25 ετών. Η διάρκεια της υποτροφίας είναι για 4-5 έτη, με επιπλέον έως 2 έτη για το πρόγραμμα εκμάθησης της κινεζικής γλώσσας. Οι υπότροφοι προπτυχιακών σπουδών υποχρεωτικά εγγράφονται σε ακαδημαϊκά προγράμματα μόνο στην κινεζική γλώσσα.
  • Μεταπτυχιακές σπουδές, είτε σε πτυχιούχους Πανεπιστημίου ηλικίας έως 35 ετών (υποψήφιοι Master’s) είτε σε κατόχους διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών, ηλικίας έως 40 ετών (υποψήφιοι διδάκτορες). Η διάρκεια της υποτροφίας είναι για 2-3 έτη για τις σπουδές επιπέδου Master’s ή για 3-4 έτη για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής. Και στις δύο περιπτώσεις χορηγείται υποτροφία για πρόγραμμα εκμάθησης της κινεζικής γλώσσας, διάρκειας έως 2 ετών. Οι υπότροφοι μεταπτυχιακών σπουδών μπορούν να εγγράφονται και σε αγγλόφωνα προγράμματα.

Υποτροφία επίσης χορηγείται για:

  1. Φοιτητές, έως 45 ετών, που έχουν τουλάχιστον ολοκληρώσει φοίτηση 2 ετών σε πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών (general scholarship programme), για 1 έτος σπουδών και 1 έτος εκμάθησης κινεζικής γλώσσας
  2. Κατόχους διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών ή καθηγητές βαθμίδας αναπληρωτή και άνω, έως 50 ετών (senior scholarship programme), για 1 έτος σπουδών και 1 έτος εκμάθησης κινεζικής γλώσσας.

Όπου έτος, νοείται το ακαδημαϊκό έτος.

Η υποβολή υποψηφιότητας περιλαμβάνει τις εξής φάσεις:

  1. Οι ενδιαφερόμενοι κάνουν αίτηση στο Γραφείο Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Αντιπροσωπείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση διεκδικώντας μια υποτροφία του Συμβουλίου Υποτροφιών της Κίνας, έως τις αρχές Απριλίου, προκειμένου να τους διαβεβαιωθεί ότι μπορούν να είναι υποψήφιοι
  2. Εφόσον προταθούν από το Γραφείο ως κατάλληλοι υποψήφιοι, κάνουν αίτηση στο πανεπιστήμιο της επιλογής τους για να εξασφαλίσουν επιστολή προ-εισδοχής (Pre-Admission Letter) ως υποψήφιοι υπότροφοι
  3. Συμπληρώνουν την αίτηση για την υποτροφία στην ειδική πλατφόρμα του Συμβουλίου Υποτροφιών της Κίνας και κρατούν αντίγραφο.
  4. Υποβάλλουν όλα τα σχετικά με την αίτηση έγγραφα στο Γραφείο Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Αντιπροσωπείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν την ενδεδειγμένη προθεσμία (αρχές Απριλίου)
  5. Το Γραφείο διαβιβάζει αρμοδίως στο Συμβούλιο τις υποψηφιότητες έως τις 30 Απριλίου.

Οι υποψήφιοι που δεν διαθέτουν επιστολή προ-εισδοχής είναι υποχρεωμένοι να δεχτούν την επιλογή πανεπιστημίου που θα κάνει για αυτούς το Συμβούλιο. Το Συμβούλιο διατηρεί το δικαίωμα να αλλάξει το Πανεπιστήμιο επιλογής, τον κλάδο σπουδών, την κατηγορία και τη διάρκεια της υποτροφίας. Οι υπότρφοι δεν έχουν το δικαίωμα να αλλάξουν το Πανεπιστήμιο, τον κλάδο και τη διάρκεια σπουδών, εκτός και αν παραιτηθούν της υποτροφίας. Η υποτροφία δεν χορηγείται εφόσον τα Πανεπιστήμια δεν δεχτούν τελικώς την αίτηση του υποψηφίου. Οι υπότροφοι θα ενημερωθούν με τα σχετικά έγγραφα (επιστολή αποδοχής, αίτηση χορήγησης βίζας) δια του Γραφείου και εφόσον αυτό ενημερωθεί από το Συμβούλιο (έως τις 31 Ιουλίου). Η υποτροφία εκπίπτει εφόσον οι υπότροφοι δεν εγγραφούν στα Πανεπιστήμια εμπρόθεσμα.

Στην ιστοσελίδα http://en.csc.edu.cn/Laihua/scholarshipdetailen.aspx?cid=97&id=3154 υπάρχουν όλοι οι απαραίτητοι σύνδεσμοι (αναζήτηση προγραμμάτων σπουδών, λεπτομέρειες σχετικά με τα εκ της υποτροφίας χορηγούμενα, πλατφόρμα αίτησης), πληροφορίες σχετικά με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, καθώς και στοιχεία επικοινωνίας με το Γραφείο Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Αντιπροσωπείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απ’ όπου απαραιτήτως ξεκινά όλη η διαδικασία της αίτησης.

Καθώς το Γραφείο έχει προθεσμία να αποστείλει τους φακέλους των υποψηφίων στο Συμβούλιο έως τις 30 Απριλίου και έως τότε πρέπει να έχουν ήδη ολοκληρωθεί 3 φάσεις της διαδικασίας, προτείνεται οι ενδιαφερόμενοι να μην περιμένουν ως τη συνιστώμενη προθεσμία (αρχές Απριλίου) για να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.

Πληροφορίες: Ι. Κορπίδου
Τηλ: 2310 994168
email: dps@auth.gr
Τμήμα Σπουδών Α.Π.Θ.