Tuesday 19 March 2024
jour-01
PlayPlay
jour-01
jour-02
jour-03
previous arrow
next arrow

Μεταπτυχιακές Σπουδές


Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Δημοσιογραφία

Το αντικείμενο του προγράμματος είναι  η μελέτη, η έρευνα και η παροχή μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στα πεδία της Δημοσιογραφίας, με τρεις ειδικεύσεις:

  • Δημοσιογραφία στην Ψηφιακή Εποχή
  • Παγκόσμια Δημοσιογραφία
  • Δημοσιογραφία των Τεχνών και του Πολιτισμού

Οι γενικοί σκοποί του προγράμματος είναι η καλλιέργεια και η προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και η ανάπτυξη της έρευνας στα πεδία της σύγχρονης δημοσιογραφίας. Εστιάζει σε ειδικές θεματικές ενότητες των γνωστικών αντικειμένων του πρώτου κύκλου σπουδών, με βάση τις οποίες οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες αποκτούν εξειδικευμένη γνώση.

Στόχος είναι να μπορέσουν να καλύψουν τις υπάρχουσες και προβλεπόμενες κοινωνικές και αναπτυξιακές ανάγκες της αγοράς εργασίας στον χώρο της δημοσιογραφίας· σε μέσα μαζικής επικοινωνίας, πρακτορεία ειδήσεων, γραφεία τύπου, και γενικότερα στην παραγωγή και διακίνηση ενημερωτικού και ειδησεογραφικού περιεχομένου.

Δικτυακός τόπος του ΠΜΣ «Δημοσιογραφία» http://journalism.jour.auth.gr/

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Επικοινωνία

Το αντικείμενο του προγράμματος είναι η μελέτη, η έρευνα και η παροχή μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στα πεδία της Επικοινωνίας, με τρεις ειδικεύσεις:

  • Πολιτική Επικοινωνία
  • Πολιτιστική Διαχείριση και Επικοινωνία
  • Εκστρατείες Επικοινωνίας και Έρευνες Κοινού

Οι γενικοί σκοποί του Προγράμματος είναι η καλλιέργεια και η προαγωγή της επιστημονικής γνώσης, καθώς και η ανάπτυξη της έρευνας στα πεδία της Επικοινωνίας.

Αφορά σε ειδικές θεματικές ενότητες των γνωστικών αντικειμένων του πρώτου κύκλου σπουδών με βάση τις οποίες οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες αποκτούν εξειδικευμένη γνώση, τόσο θεωρητικού όσο και πρακτικού χαρακτήρα.

Στόχος είναι να μπορέσουν να καλύψουν τις υπάρχουσες και προβλεπόμενες κοινωνικές και αναπτυξιακές ανάγκες της αγοράς εργασίας στον χώρο της επιχειρησιακής επικοινωνίας· σε επικοινωνιακούς και πολιτισμικούς οργανισμούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, σε μέσα μαζικής επικοινωνίας και στην ευρύτερη οπτικοακουστική βιομηχανία, σε θεσμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και περιφερειακής ανάπτυξης, σε πολιτισμικά και μορφωτικά ιδρύματα, σε φορείς έρευνας κοινής γνώμης και διαφήμισης.

Δικτυακός τόπος του ΠΜΣ «Επικοινωνία» http://communication.jour.auth.gr/

Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στα Ψηφιακά Μέσα, Επικοινωνία και Δημοσιογραφία

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα MA in Digital Media, Communication and Journalism, είναι το πρώτο αγγλόφωνο πρόγραμμα σε αυτή τη θεματική περιοχή που προσφέρεται από ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο.

Προσφέροντας τρεις διακριτές κατευθύνσεις (Ψηφιακά Μέσα, Πολιτισμός και Επικοινωνία//Ευρωπαϊκή Δημοσιογραφία// Επικοινωνία της διακινδύνευσης και δημοσιογραφία κρίσεων) αυτό το ετήσιας διάρκειας ταχύρρυθμο πρόγραμμα (3 εξάμηνα, 90 ECTS) απευθύνεται σε αποφοίτους ΑΕΙ και επαγγελματίες στους τομείς της επικοινωνίας και της δημοσιογραφίας.

Δικτυακός τόπος: http://media.jour.auth.gr/

Διαπανεπιστημιακό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στα Προηγμένα Συστήματα Υπολογιστών και Επικοινωνιών

(http://ee.auth.gr/academics/postgraduate-studies/interdepartmental-postgraduate-programme/

Το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε του Α.Π.Θ. μαζί με τα Τμήματα που αναγράφονται παρακάτω  οργανώνουν και λειτουργούν από το ακαδημαϊκό έτος 2002-2003  Διαπανεπιστημιακό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Δ.Π.Μ.Σ.) με τίτλο “Προηγμένα Συστήματα Υπολογιστών και Επικοινωνιών” .

Τμήματα που συμμετέχουν:

1. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Τ.Η.Μ.&Μ.Υ.),
2. Γενικό,
3. Ιατρικής,
4. Ψυχολογίας,
5. Μουσικών Σπουδών και
6. Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσσαλονίκης(Α.Π.Θ.),
σε συνεργασία με τα Τμήματα
7. Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Παν/μίου Μακεδονίας και
8. Μηχανικών Η/Υ, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων του Παν/μίου Θεσσαλίας

Για να επιτύχει το σκοπό της πληρέστερης ειδίκευσης το Δ.Δ.Π.Μ.Σ.
οργανώνεται σε τρεις επιμέρους κατευθύνσεις:
Α. Δικτυακή υπολογιστική – Ηλεκτρονικό Εμπόριο
Β. Νοήμονα συστήματα
Γ. Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ήχου και της εικόνας
για την εκπαίδευση και την παραγωγή.

δικτυακός τόπος του διατμηματικού ΠΜΣ http://ee.auth.gr/academics/postgraduate-studies/interdepartmental-postgraduate-programme/

Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Σημειωτική, Πολιτισμός και Επικοινωνία

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

  • Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή, Α.Π.Θ. (Επισπεύδον Τμήμα)
  • Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Φιλοσοφικής Σχολή, Α.Π.Θ.
  • Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Α.Π.Θ.
  • Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή, Α.Π.Θ.

ΤΥΠΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ

Το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Σημειωτική, Πολιτισμός και Επικοινωνία απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ) στη Σημειωτική, Πολιτισμό και Επικοινωνία.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Αντικείμενο του Δ.Π.Μ.Σ. με τίτλο «Σημειωτική, Πολιτισμός και Επικοινωνία» είναι η διερεύνηση φαινομένων και εξελίξεων σε κάθε σχεδόν τομέα του σύγχρονου πολιτισμού, σε θεωρητικό και εφαρμοσμένο επίπεδο, από τη λογοτεχνία, τη διαφήμιση, τα μέσα επικοινωνίας, τον οπτικοακουστικό πολιτισμό, την τέχνη και την πολιτισμική κληρονομιά, έως τη γλώσσα, την ιδεολογία, την εκπαίδευση, την δημοφιλή κουλτούρα και την πολιτισμική προσαρμογή αναδεικνύοντας τις αναλυτικές και ερμηνευτικές δυνατότητες της σημειωτικής στη μελέτη του πολιτισμού σε όλη την πολυμορφία, την πολυπλοκότητα και το δυναμισμό του. Πρόκειται για ειδικές θεματικές ενότητες των γνωστικών αντικειμένων του πρώτου κύκλου σπουδών των συνεργαζόμενων Τμημάτων στις οποίες καλούνται να εστιάσουν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές με τελικό στόχο την κατάρτισή τους ως εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού που θα μπορέσει να καλύψει υπάρχουσες και προβλεπόμενες κοινωνικές και αναπτυξιακές ανάγκες της αγοράς εργασίας στο χώρο της επικοινωνίας και του πολιτισμού.

ΣΚΟΠΟΙ TOY ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Οι σκοποί του Δ.Π.Μ.Σ. εκπληρώνονται με την παρακολούθηση οργανωμένων μεταπτυχιακών μαθημάτων και την εκπόνηση Μεταπτυχιακής Εργασίας σύμφωνα με τα διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα και αναλυτικά είναι οι παρακάτω:

  • Η μελέτη της ζωής των σημείων επικοινωνίας σε ένα κοινωνικο-πολιτισμικό περιβάλλον.
  • Η έρευνα στις σύγχρονες επικοινωνιακές τεχνικές και στρατηγικές και η αξιοποίησή τους στην κατανόηση του πολιτισμού
  • Η αναζήτηση της σημασίας σε διαφορετικά είδη κειμένων (λογοτεχνικών, πολιτικών, εικαστικών, διαφημιστικών, κ.ά.)
  • Η κατανόηση της σχέσης της σημειωτικής με τις άλλες Επιστήμες του Ανθρώπου
  • Η κατανόηση των διαφορετικών μοντέλων σημειωτικής ανάλυσης των πολιτισμικών πρακτικών.
  • Η ευαισθητοποίηση σε θέματα (δια)πολιτισμικής επικοινωνίας στην εκπαιδευτική πρακτική.
  • Η μύηση στις σύγχρονες εκφάνσεις της πολυτροπικότητας, της ψηφιακής επικοινωνίας, της πολιτισμικής προσαρμογής και της οπτικοακουστικής επικοινωνίας.
  • Η μελέτη της ιδεολογίας και των κοινωνικών ταυτοτήτων.
  • Η εφαρμογή της θεωρίας στην πράξη.

Περισσότερες πληροφορίες: https://dpms-semiotics.frl.auth.gr/


Διδακτορική διατριβή

Ο Β’ κύκλος του Π.Μ.Σ. αποβλέπει στην απόκτηση Διδακτορικού Διπλώματος και συνίσταται στη μελέτη και επιστημονική έρευνα ειδικού πρωτότυπου θέματος (διδακτορικής διατριβής) υπό την επίβλεψη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής, με την οποία συνεργάζεται ο υποψήφιος τουλάχιστον ανά τρίμηνο. Η διάρκεια εκπόνησης της διατριβής διαρκεί τουλάχιστον τρία έτη. Η μέγιστη χρονική διάρκειά του είναι πέντε (5) έτη, με δυνατότητα παράτασης του χρόνου αυτού κατά ένα έτος μετά από αιτιολογημένη εισήγηση της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής. Για την ένταξη στη διαδικασία απόκτησης Διδακτορικού Διπλώματος (Δ.Δ.) απαιτείται Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης ή άλλος αναγνωρισμένος ισότιμος μεταπτυχιακός τίτλος (Master).  Για την έναρξη της διαδικασίας απόκτησης Διδακτορικού Διπλώματος απαιτείται η υποβολή στη Γραμματεία του Τμήματος: α) σχετικής αίτησης, που συνοδεύεται από τους τίτλους σπουδών, β) αναλυτικού σχεδιασμού της περιοχής του θέματος της υπό εκπόνηση διδακτορικής διατριβής (μέχρι τρεις χιλιάδες λέξεις), εγκεκριμένου από σύμβουλο καθηγητή, που ανήκει στις βαθμίδες Καθηγητή, Αναπληρωτή Καθηγητή και Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος, και γ) βιογραφικού σημειώματος.

Δείτε τα σχετικά έντυπα.